وقتی از جمع دوستات طرد میشی چطور قویتر از قبل برگردی؟

مقدمه

علت های کنار گذاشته شدن از سمت دیگران

راهکارهایی برای مقابله با طرد از سمت دوستان

طرد

 

مقدمه

تا حالا براتون پیش اومده که تو اکیپ دوستانتون طرد بشین و به دلایلی کنار گذاشته بشین و این شما رو ناراحت و خشمگین کرده باشه؟ مسلما طرد شدن یک پدیده ی فراگیره و همه ی ما انسانها دچارش میشیم. میخواد طرد از سمت دوستامون باشه، از سمت خانواده باشه، از سمت همسر یا فرزند و یا در مقیاس  های بزرگتر طرد از سمت همکار یا اجتماع باشه. طرد باعث میشه که ما درگیر احساسات منفی زیادی بشیم و شاید بعضی ها تو این مواقع دست به کارایی بزنن که شاید بعدها پشیمون بشن. اما واقعا چطور باید با این شرایط کنار اومد. میدونم که یکی از چالش های اصلی گروه سنی شما نوجوانها همین قضیه گروه های دوستانه تون هست. پس تا آخر همراهم باشین تا در مورد این مسئله بیشتر یاد بگیریم.

علت های کنار گذاشته شدن از سمت دیگران

اینکه میگم طرد از سمت دیگران منظورم اینه که گاهی وقتام هست که ما خودمون نقش طرد کننده رو داریم و فرد یا افرادی رو کنار میذاریم. ولی تو این مقاله من در مورد زمانهایی حرف میزنم که از سمت دیگران پذیرفته نمیشیم. علت های متفاوتی میتونه داشته باشه که من مهم ترین هاش رو اینجا ذکر میکنم:

تفاوت در ارزش ها، نگرش ها و علایق:

مثلا این روزا میبینین که بین گروههایی از شما اکیپ هایی ایجاد شده که هر کدوم عضو یک گروه موسیقی ان مثلا کسایی که طرفدار گروه بی تی اس هستن و خودشون رو آرمی می نامند . ممکنه کل کل هایی هم با دوستای دیگشون که طرفدار گروه دیگه ای هستن ، داشته باشن . اما اگه به سمت خیلی جدی پیش بره ممکنه ناسالم بشه و باعث اختلافاتی بین اونا و بقیه ی دوستاشون بشه.این یک مثال ساده بود. ممکنه تو نگرش های مختلفی که نسبت به یک موضوع وجود داره تفاوت باشه و این باعث بشه کم کم افراد دیگه رو از دایره ی دوستیشون حذف کنن.

حسادت

حسادت یا رقابت:

گاهی حسادت یا رقابت نسبت به جایگاه فرد دیگه باعث میشه یک عده بر علیه اش گروه تشکیل بدن . مثلا بچه هایی که توی کلاس یک اکیپ تشکیل میدن و اونی که بیشتر درس میخونه رو قاطی خودشون نمیکنن و با همدیگه رفتارهایی برعلیه اون بچه ی درسخون راه میندازن که به خاطر حس حسادت و رقابت درونیشون ممکنه بوجود اومده باشه.

ضعف در برخی مهارتهای اجتماعی :

 گاهی علت کنار گذاشته شدن ضعف در برخی مهارت ها مثل توانایی همدلی کردن، حل تعارضات بین فردی ، توانایی ارتباط گیری به شیوه ای موثر، گوش دادن درست، پذیرش تفاوت ها و در نظر گرفتن اونها در دایره ی روابط دوستانه و ... است. فرض کنین شما فردی هستین که راهکارش برای اعتراض قهرکردنه و دائما این کار رو تکرار میکنین . این کارباعث میشه کم کم دوستاتون از شما فاصله بگیرن چون شما از راهکار درستی برای بیان اعتراضتون استفاده نمیکنین..

رفتارهای ناسازگارانه:

 بعضی رفتارها مثل داد زدن، پرخاشگری کردن، قلدری و زورگویی کردن، کنترل کردن بقیه، بدجنسی کردن، حق دیگران رو رعایت نکردن، تمسخر و تحقیر دیگران و.... باعث میشه آدما ازتون دور بشن. مانند بچه هایی که زورگویی میکنن و دلشون میخواد دیگران باب میل اونا رفتار کنن مثلا به دوستشون میگن تو فقط باید با من دوست باشی! این کار باعث میشه یا دیگران از سر ترس باهاشون بمونن و خیلی باهاش روراست نباشن یا اینکه در اکثر مواقع بقیه ازشون دور میشن و اونو تو گروه های خودشون راه نمیدن.

ویژگی های ظاهری و شخصیتی :

گاهی هم سبک لباس پوشیدن، مدل صحبت کردن، مدل موها و ... باعث میشه بچه ها  توی گروه هایی پذیرفته بشن یا برعکسش پذیرفته نشن.

این عومل به همراه عوامل زیاد دیگه ای میتونن باعث بشن که افراد از سمت دیگران طرد بشن.

خب میدونم که یکی از بزرگترین دغدغه هاتون پذیرش از سمت گروه و گاهی گرفتن تایید از سمت دوستاتون هست و حتی بیشتر از خانواده براتون مهم میشه. به خاطر اهمیت همین موضوع سعی کردم تو این مقاله در مورد چند نکته ی کلیدی ارتباطی باهاتون صحبت کنم.

راهکارهایی برای مقابله با طرد از سمت دوستان

راهکارها

خودشناسی و تقویت عزت نفس

بهترین کار در قدم اول اینه که شما نسبت به ویژگیهای خودتون، توانمندیها و ناتوانیهاتون واقف بشین . همه مون نقاط قوت و ضعفی داریم که در خودمون میشناسیم اما متاسفانه بیشتر نگاهمون سمت نقاط ضعفمونه. برای شناسایی این ویژگی ها میتونین تامل کنین به موقعیت های مختلف زندگیتون که کجا ضعف نشون میدین و کجاها قدرت دارین. بعد میتونین روزانه سه تا از نکات مثبت روزتون رو بنویسین . این کار کمک میکنه هم بهتر خودتون رو بشناسین و هم به طور ضمنی عزت نفستون رو تقویت کنین. مثلا بنویسین من امروز تونستم  بعد از یک ماه اتاقم رو مرتب کنم، امروز وقتی خواهر کوچیکترم وسایلمو برداشته بود به جای اینکه باهاش دعوا کنم و سرش داد بزنم باهاش حرف زدم و.... اینا نمونه هایی از نکات مثبت روز میتونه باشه که جزئی و ساده ان و مربوط به موقعیت های عادی روزمره اس.

رشد و پرورش مهارت های ارتباطی و اجتماعی

اگه تو  این مهارت ها ضعف دارین حتما دنبال قوی کردنش باشین؛ میتونین با دوستان یا خانوادتون در این مورد صحبت کنین ، گاهی میتونین از روانشناس مشورت بگیرین، گاهی گوش دادن به یک پادکست، دیدن یک ویدیو یا خوندن یک کتاب هم کلی به شما اطلاعات مفید در مورد مهارتها میده.

شناسایی حس ها، نام گذاریشون، صحبت در مورد اونها و مقابله باهاشون

از کارای مهم دیگه شناسایی کردن احساساتتونه، اینکه چه واکنش هایی هنگام تجربه شون دارین ، به شیوه هایی که تابحال برای مقابله یا کنترل این حس ها استفاده کردین، تفکیک روش هایی که تا بح حال کارآمد بودن از اونایی کارایی چندانی براتون نداشتن و حتی گاهی باعث چالش براتون شدن. مثلا امیرحسین وقتی تو گروه فوتبال مدرسه نمیتونه مثل طاها بازی کنه حس حسادت و رقابت با طاها درش شکل میگیره اما به جای شناسایی این احساسش ناخودآگاه میره سراغ بچه های دیگه که از طاها بد بگه و اونو تو ذهن بقیه خراب کنه. بهتره اینجا به خودش بگه که ممکنه که من توی دیریبل زدن توی فوتبال به اندازه ی طاها توانمند نباشم اما من تو ساکت نگه داشتن بچه های کلاس یا گردوندن گروه تئاتر مدرسه توانمندترم.

تعیین ارزش های شخصی خودتون

خیلی وقتا شما دوس دارین عضو یک گروه باشین که به اصطلاح خودشونو خفن میدونن در صورتی که شما با خیلی از کارا و صحبتای اونا مخافین یا میدونین که مورد تایید خونوادتون نیس ولی چون دوس دارین شما عضو اون گنگ باشین همینطوری میرین جلو و حتی گاهی با والدین یا بقیه در مورد اون دوستاتون بحث میکنین، باهاشون به چالش میخورین یا از دوستاتون دفاع میکنین. با خودتون فک کنین من دنبال چه چیزایی ام تو زندگیم، چیزایی که تو ذهن من ارزشمنده چیاست. سعی کنین کورکورانه تقلید نکنین و به همه ی انتخاب هاتون فکر کنین. مثلا مهرنوش تو مدرسه با چند نفر دوسته که همه شون توی یک گروه تلگرامی عضون، اونجا بچه های شهرای مختلف از دخترا و پسرا هستن . مهرنوش در مورد اون گروه چیز زیادی نمیدونه ولی چون بقیه دوستاش هستن اونم دوس داره عضو بشه. خب تو این شرایط بهترین کار برای مهرنوش اینه که با خودش فک کنه با عضویت توی اون گروه قراره چی بدست بیاره، چیا رو تجربه کنه؟سر چه مسائلی به چالش بخوره؟ و...وقتی ارزش های شخصیش رو مشخص کرد حالا اگه عضو گروه هم بشه میدونه که چطور از خودش مراقبت کنه و هدف ها و نگرش هاش چی بوده.... این فکر کردن همون توانایی تفکر انتقادیه که ما سعی کنیم همه چیز رو به چالش بکشیم.

افزایش مهارت تاب آوری

شناسیی نقاط قوت و ضعفتون و از همه مهم تر پذیرش ضعفها بهتون کمک میکنه درک واقع بینانه تری از خودتون داشته باشین. برای پذیرش ضعف ها و ناتوانیهاتون سعی کنین مدیریت احساساتتون رو یاد بگیرین تا توی موقعیت های مختلف حساسیت و زودرنجیتون کمتر بشه و بهتر بتونین از پس خودتون بر بیاین.

ابراز شجاعانه ی هیجانات و نظرات شخصیتون

اگه در موقعیت  طرد قرار گرفتین سعی کنین با اون فرد یا افراد در مورد احساساتی که تجربه میکنین صادقانه صحبت کنین و اگه احساساتتون منفی هست با فرصت دادن به خودتون و اون شخص کمک کنین تا زمانی برای تجدید نظر پیدا کنین. نظراتتون در صورتی که منطقی هست بیان کنین و نظرات دوستتون رو بشنوین اگه  از نظرتون صحبتهای دوستتون غیرمنطقی میومد تفکر بیشتری داشته باشین و ببینین موندن توی اون ارتباط چه کارکردی برای شما داره!یک تمرین مهم در اینجا اینه که خودتون رو جای طرف مقابلتون بذارین و ببینین اگه شما بودین چی میگفتین یا چیکار میکردین>؟ سعی کنین خنثی باشین و قضاوت نکنین.

دنبال گروه های دوستانه ی جایگزین باشین

براساس ارزش هایی که برای خودتون مشخص کردین، ویژگیها و شرایط شخصی و خانوادگیتون سعی کنین دنبال افرادی جدیدی باشین و با اونا وقت بگذرونین. دنیاتون رو برای آدمهای جدید باز کنین، شاید از ارتباط با اونها لذت بیشتری ببرین مثلا  اگه تا حالا با گروهی بودین که اسکیت سواری میکردن و حالا به دلایلی دیگه شما رو نمی پذیرن میتونین به یک گروه ورزشی جدید فک کنین!

از حمایت افرادی که به شما اهمیت میدن بهره بگیرین

یادتون باشه توی ذهنتون لیستی از افرادی که باهاشون احساس خوبی دارین ، بهشون اعتماد دارین و اونا منابع خوبی برای حمایتتون هستن داشته باشین از افراد خانواده تا مشاوره مدرسه یا یک روانشناس و... میتونن بهتون در این زمانها کمک کنن و احساساتی که دارین تجربه میکنین رو درک کنن.

 

در نهایت یادتون باشه که همه ی انسانها در موقعیت طرد و کناره گذاشته شدن قرار میگیرن . همیشه قرار نیست روابط به همون شکلی که بوده پایدار بمونه چون همه ی انسانها تغییر میکنن. اگه امروز براتون مهمه که مثل دوستاتون پیرسینگ یا تتو داشته باشین ممکنه پنج سال دیگه این استایل رو دوس نداشته باشین یا برعکس بیشتر عاشقش شده باشین. کنار گذاشته شدن از سمت بقیه دلایل مختلفی داره که سعی کردم به عوامل مهمش در این مقاله اشاره کنم امیدوارم در خودتون بررسی کنین و از راهکارایی که گفتم استفاده کنین. سعی کنین خودتونو سرزنش نکنین یا به خودتون آسیب نزنین. خیلی وقتا افرادی که باهاشون ارتباط دارین ناسالم هستن و به شما حسای منفی میدن. اگه به این نتیجه رسیدین که بعضی از ضعف های شما باعث طردتون شده دنبال حل کردنش باشین و اگه خودتون تنهایی نتونستین راهی پیدا کنین بهتره با یک روانشناس صحبت کنین و در مورد چالش های ارتباطی بیشتر آگاه بشین.

اگه این مطلب رو دوست داشتین برای دوستاتون بفرستین و نظراتتون رو برام کامنت کنین.

مهسا بابامحمدی

روانشناس کودک و نوجوان

 

 

نوشته های اخیر

دسته بندی ها

سوال داری از اینجا بپرس!؟